ESPORT I SALUT

Tècnic Esportiu / professor: ¿I si tu fossis la peça clau?

Segur que molts heu sentit aquell proverbi africà que deia que "per educar un nen cal la tribu sencera".

 


 

Segur que molts heu sentit aquell proverbi africà que deia que "per educar un nen cal la tribu sencera". Una gran veritat però, ¿i si el tècnic esportiu fos la peça clau en l'esport en edat escolar? La resta de la tribu és fonamental (família, amics, juntes directives, àrbitres, professors, etc.) però si hagués d'apostar per una, sens dubte la figura del tècnic esportiu és la que veig més "educable" des de la formació inicial i continuada.

 

  • Ets com el mestre de l'escola, una figura única en contacte directe amb els esportistes amb els quals interactues durant unes quantes hores setmanals i del que poden aprendre moltíssimes coses del món de l'esport i per descomptat, de la vida. Un bon tècnic (igual que un bon mestre) dóna confiança, seguretat, reforça l'autoestima, inspira ... en definitiva, deixeu empremta.
  • Penses anticipadament, proposes, observes, retoques, canvies, reforces, etc. Preses decisions contínuament i en poc temps durant els entrenaments i en els partits. Poc marge per a la reflexió i moltes possibilitats d'errar. Una missió gens fàcil.
  • Ofereixes un feedback correctiu i afectiu immediat i de qualitat a l'esportista. Qui millor que tu per reforçar allò que fa bé i de corregir allò que encara li falta per aconseguir: qüestions tècniques, tàctiques o de preparació física, valors, emocions, etc. El feedback afectiu que dónes és encara més potent perquè motiva, anima i fidelitza a l'esportista.
  • Avalues als teus esportistes: et marques objectius amb l'esportista o amb l'equip, durant la temporada fas un seguiment i al final, dónes resposta a la seva consecució. I quan dic avaluar, no vull dir resultats: guanyar el partit del cap de setmana, és un indicador d'èxit però no és ni l'únic ni el millor. Quan es guanya hi ha coses que s'han fet malament i que cal rectificar. Quan es perd hi ha coses que s'han fet bé i que val la pena continuar fent. Avaluar va molt més enllà i requereix valorar tot el que succeeix en el terreny de joc: des dels entrenaments fins als partits i setmana a setmana. No es pot esperar a final de temporada per avaluar els esportistes en funció de la classificació final. Aquesta classificació et situa per davant i per darrere d'altres, però no t'ofereix cap informació sobre el nivell d'aprenentatge.
  • Ets el guia, el facilitador, el que orienta als seus esportistes en la direcció adequada al procés d'aprenentatge de cada un d'ells. El gran protagonista de l'esport escolar és el mateix esportista però per ser cada vegada més autònom, necessita l'ajuda i el consell del seu entrenador.
  • Converteixes un grup d'esportistes en un equip. En les seves mans està el modelar el potencial i les personalitat de cada un i posar-les al servei del col·lectiu. A més, en edats primerenques has estrènyer la distància amb les famílies per aconseguir el clima de treball necessari perquè l'equip es formi, es desenvolupi i es consolidi. En aquest sentit, pots arribar a ser un líder natural amb l'ajuda de tota la tribu.

Feu memòria i recordeu els mestres i les mestres que heu tingut durant tota la vostra trajectòria formativa. De qui guardeu el millor dels records? I ara, reflexioneu sobre el per què: per els coneixements que us va traspassar o per com us va tractar com a persona i els valors que us va transmetre? Com voleu que us recordin els vostres esportistes d'aquí a uns anys? Doncs mans a l'obra.

 

 

Entitats Col·laboradores